Bir Hayalim Var

Başkanımızdan

zest-baskani-veysel-danis
ZEST Başkanı Veysel Danış
Bir Hayalim Var

Kitaplar… Bilgi deposu, ışık kaynağı…
İnsan kitaplara yakınlığı oranında bilgiye, bilgiye ilgisi oranında ışığa kavuşur. Aydınlanmanın kaynağı kitaplardır.

Kitaplar sayesindedir ki binlerce yıllık birikimin sonucu olan insanlığın bilgi ve kültür mirasının geçmiş nesillerden bize aktarılabilmesi mümkün olmuştur; bizim nesillerden de bu bilgi, kültür mirasının yapacağı marjinal katkılarla beraber gelecek nesillere aktarılması gene kitaplarla mümkün olabilecektir. Bir zeka ve düşünce kuruluşu olan Zeka ve Strateji Derneği (ZEST)’in kitaplara olan yakın ilgisinin sebebi de budur. Kitaplar insanlığın bilgi ve kültür mirasının bir nesilden diğer nesile iletilmesini sağlayan köprüler, iletim hatlarıdır. Kitaplar olmadan insanlığın bilgi birikiminin diğer insanlara, gelecek nesillere aktarılması şüphesiz mümkün olamayacaktı?

Kitaplar, insanlığın bilgi ve kültür mirasının, medeniyetin, refahın, başarının, mutluluğun temel taşı… Kitaplar “Her derde deva”dır; tek yapmamız gereken “derdimize ilaç olacak” kitabı bulmak, okumak ve hayatımıza uygulamaktır.

Kitapların bilgiyi, ışığını yayabilmesinin öncelikli şartı hiç şüphesiz kitapların insanlara, insanların da kitaplara ulaşabilmesidir. Rafta duran ilacın hastaya fayda etmemesi, yakılmayan mumun ışık vermemesi gibi, kitapların rafta bekletilmesi, insanların kitaba ulaşamaması halinde kitapların ışığı da insanları aydınlatamayacaktır.

Dünya tarihindeki uygulamalara baktığımızda kitaplar ile okuyucuları buluşturabilmek için “Halka Açık Kütüphane” fikrinin en yaygın kullanılan uygulama olduğunu görüyoruz.

Kütüphane açmak, oluşturmak elbette muhteşem bir fikirdir. Dünya tarihi muhteşem kütüphanelere tanıklık etmiştir; günümüzde de bir çok ülkede kütüphanecilik hizmetinin çok yaygın ve etkin verildiğini biliyoruz. Fakat ülkemizde maalesef neden bilinmez, kütüphane fikri başarı ile uygulanamamıştır. Ülkemizde kütüphanelerin okur ile kitabı buluşturabilmekte yeterli olduğunu söylemek maalesef mümkün değildir. Bunun temel sebepleri
* Kütüphane sayısının az, çok yetersiz ve ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olması
* Kurulu kütüphanelerin kitap mevcudunun çok az ve yetersiz olması
* Kütüphanelerin personel yetersizliği, yönetim yanlışlıkları sebebiyle etkin hizmet verememesi olarak sıralayabiliriz.
Bu sorunların da çözümü de doğal olarak
* Kütüphane adedinin arttırılması
* Kütüphanelerde bulunan kitap mevcutlarının arttırılması
* Kütüphanelerdeki personel yetersizliği ve yönetim sorunlarının halli gerekmektedir.

Tabii takdir edileceği üzere bu sorunları çözmek Veysel Danış’ın şahsının da, kurucusu ve halen başkanı olduğu ZEST’in de gücünü çok aşan hususlardır.

Peki bir sorunu çözmek bizim gücümüzü aşıyor diye çözmek mesuliyetlerinden kendimizi azade ve beri sayarak o sorunu görmezden gelmek, “Ben ne yapabilirim ki”, “Benim elimden ne gelir ki”lerin dayanılmaz hafifliğine kapılıp bir köşeye çekilmek doğru olur mu? Böyle yapmak çok kolay!  Lakin bu hem yanlış, hem de Veysel Danış’ın hayata bakışına hiç uygun değil…

Veysel Danış, bir şeyde yanlış var ise o yanlışın düzeltilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanır. Ne güzel demiş şair (Nazım Hikmet): “Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?” Ben, sen, o, biz, siz, onlar yapmamız gereken müdahale edilmesi gereken bir şeye “elimden ne gelir ki” kolaycılığına sığınarak birşey yapmamayı seçersek kendimize, toplumumuza, insanlığa katkı yapmak fırsatını kaçırmış oluruz.

Benim bir hayalim var…
Herkesin kitaplara ulaşabildiği, kitap okuduğu, kütüphaneler kurduğu, kitaplarını change ettiği, bağışladığı… bir toplum;  bu kitap bolluğu ile bilgilenen, ruhu zenginleşen ve bu bilgilerle topluma, diğer insanlara, hayvanlara, çevreye, insanlığa el veren insanlar var bu hayalde…

Memleketimizi “bilgi ve kültür toplumu” yapacak bu hayali nasıl gerçek yapabilirim diye çok düşündüm. Bu hayalimi “Bilgi ve Kültür Merkezleri” oluşturarak ZEST’in gerçek yapabileceğini düşünüyorum.

Her ilde, her ileçe bir “ZEST Bilgi ve Kültür Merkezi” açıldığını, bu merkezlerde insanların kitaba kavuştuğunu, kitap okuduğunu, kitaplarını değiştirdiğini, almak istediği kitapları aldığı, kullanmadığı kitapları bağışladığını düşünüyorum.  Müthiş bir şey…  Bir kitap kurdu için bundan muhteşem ne olabilir ki?

Bu hayali ZEST’in gerçeğe dönüştürmesi hiç zor değil. ZEST’te bunu gerçekleştirecek bilgi, deneyim, altyapı bilgi-kültür aşkı, kitap sevgisi, azim var. Bilgi ve kültür birikimine büyük katkı yapacak bu müthiş hayali ZEST’in gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyduğu 2 şey var:
1- Mekan(lar)
2- Maddi destek

Projeye maddi destek sağlayacak sponsor(lar) destek verdiği takdirde her ilde hatta her ilçe kitapseverlere, bilgiseverler, kültürseverlere hizmet verecek bu bilgi ve kültür merkezlerini açmak, tüm Türkiye’yi kısa zamanda Bilgi ve Kültür Merkezleri ile donatmak mümkün. ZEST bunu yapabilir; ZEST bunu yapmak istiyor. Proje, hayata geçmek için destek verecek sponsorların ZEST’le temas etmesini bekliyor.

Bilgi, kültür ve kitap dolu bir gelecek dileğiyle…

Veysel Danış
ZEST Başkanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.